اگر چه Co2 بسیار محلول در آب می باشد در اتمسفر جزء کوچکی بحساب می آید . کمتر از 1% دی اکسید کربن در آب به شکل اسید کربنیک می باشد و این اجزاء به سختی از هم تفکیک می شوند .
H2o + co2 = H2co3 H2co3 = (H+) + (Co3 - - )
در آب خالص در دمای c25 غلظت کل دی اکسید کربن حدود mgil 48% می باشد . در غلظتهای بالای co2 ، PH کاهش می یابد . در غلظت دی اکسید کربنی معادل mgil 30 ، ph حدود 8/4 می باشد . دی اکسید کربن نباید سبب کاهش PH به زیر 5/4 شود .
ترکیبات نیتروژن :
نیتروژن در محیطهای آبی به 6 شکل وجود دارد :
کلمه “ ammonia” اغلب شامل هم NH3 و هم یون NH4+ است ولی بهتر است که یصورت آمونیاک کل محسوب شود . مقدار نیتروژن موجود در محلولها بصورت NH3 _ N یا NH4_N بیان می گردد . مقدار بدست آمده از عنصر نیتروژن موجود مقدار نیتروژن ملوکولی نیست . این مقدار بصورت میلی گرم یا میکرو گرم در واحد حجم از آب بیان می شود . ترکیبات نیتروژن با شوری و دما و PH در آبهای شور و شیرین فرق می کند . در جدول زیر دقت کنید : N/a در دسترس نبوده است .
PH |
دما |
|||
9 |
8 |
7 |
6 |
آب شیرین |
11.1 |
1.2 |
12/0 |
01/0 |
5 |
21.4 |
2.7 |
27/0 |
03/0 |
15 |
36.2 |
5.4 |
56/0 |
06/0 |
25 |
52.9 |
10.1 |
1.11 |
11/0 |
35 |
|
|
|
|
آب شور |
6.4 |
68/0 |
07/0 |
n/a |
5 |
13.1 |
05/0 |
15/0 |
n/a |
15 |
23.9 |
3.1 |
31/0 |
n/a |
25 |
38.6 |
5.9 |
62/0 |
n/a |
35 |
ترکیبات فسفر
در آبهای طبیعی روی شکل غیر آلی فسفر یونیزاسیون صورت می گیرد و تولیدات آن بصورت اسیدارتوفسفریک در می آید . در آبهای طبیعی H2po4- و Hpo4 2- غالب می باشند .
H3po4 = H+ +H2po4 -
H2po4= H+ + Hpo4 -2 , Hpo4 -2 = H+ + po4 -3
اگر چه فسفرها اجزاء کوچکی بحساب می آیند اما اغلب مهم ترین ماده غذایی برای تولید دراکوسیستم های آبی بشمار می آیند . غلظت فسفرها در آب استخرها و لجن ها قابل توجه است . فسفر ها در کودهای مورد استفاده در استخرها زیاد کاربرد دارند و فسفر ها در استخرها از مواد زائد که در اثر متابوسیم جانوران بوجود می آید پدیدار می شود ( 6 ) .
ترکیبات نیتروژن و فسفر بعنوان مواد غذایی در سیستم های غیر متراکم و متراکم مهم هستند بخصوص در پرورش گیاه خواران مانند کفالها mullet ( Mugil species ) و خامه ماهی ( chanos chanos ) که رشد آنها توسط فیتوپلانکتوها و جلبکهای سبز _ آبی تامین می شود . فرمهای مختلف فسفر و ترکیبات آن بستگی به PHموجود در آبها دارد.مواد آلی
در آب استخرهای ماهی مواد آلی ، بصورت پلانکتون زنده ، ذرات معلق ، مواد آلی پوسیده و مواد آلی محلول می باشد . در بحث مواد آلی عناوین BOD و COD زیاد کاربرد دارد . حال در این بخش به این دو مورد پی می بریم . تعیین BOD استاندارد شامل انکوباسیون نمونه آبی با مواد غذایی فراوان در دمای C20 می باشد .
و این معمولاً برای 5 روز می باشد . ( انجمن بهداشت مردم امریکا و همکاران . 1975 ) .
میزان اکسیژن محلول مصرف شده در طول انکوباسیون مورد توجه واقع شده بخاطر مقدار اکسیژن مورد نیاز برای تجزیه مواد آلی در نمونه . BOD برای رسیدگی آلودگی موجود در آب قابل استفاده است به علت اینکه مقدار اکسیژن مورد نیاز برای ثابت نگه داشتن جریان ورودی که ممکن است از BOD حساب شود و حجم جریان ورودی لازم است .
مقادیر BOD استاندارد عموماً برای کشت ماهی معنی دار نیست بعلت اینکه بیشتر BOD یک نمونه آب استخر در نیتجه تنفس فیتو پلانکتونهاست و بیشتر از آن و نسبتاً از تجزیه مواد دفعی آلی است . علاوه بر این ، واکنش ماهی نسبت به کاهش اکسیژن محلول سریع است ، بنابراین سرعت همیشگی و مداوم مصرف اکسیژن در آب استخر قابلیت استفاده بیشتری از حجم BOD استاندارد است .