لایه گذاری دستی در حدود سالهای 1940 ابداع شد و مواد و روشها تفاوتهای چندانی از آن وقت تا کنون نکردهاند، لایه گذاری دستی هنوز وابسته به مهارت کارگر می باشد.
روش کار در لایه گذاری دستی :
در این روش، ابتدا رها ساز روی سطح قالب اسپری میشود تا جدا کردن قطعه ساخته شده به سهولت انجام بگیرد. سپس ژل کوت روی آن اعمال میشود تا سطح قطعه از نظر کیفیت و ظاهر، سطح مطلوبی باشد.آنگاه الیاف رو یا درون قالب قرار میگیرند و رزین با دست روی آنها ریخته شده، توسط قلم و یا غلطک آغشته سازی کامل میشود.همچنین این امکان وجود دارد که الیاف ابتدا به رزین آغشته شود و بعد لایه گذاری انجام گیرد.حبابهای هوای گیر کرده ، در قطعه با حرکت قلم یا غلطک و فشار دادن الیاف خارج میشوند.لایه گذاری و آغشته سازی تا رسیدن به ضخامت مورد نظر ادامه مییابد. قطعه معمولاً در فشار و دمای محیط پخت میشود. با کاتالیزور و شتابدهنده زمان پخت را میتوان تنظیم نمود.
یک فرآیند ساده لایه گذاری دستی، روی یک قالب نر یا درون قالب ماده امکان پذیر است. انتخاب قالب بستگی دارد به این دارد که کدام طرف قطعه از نظر ظاهری دارای اهمیت است. اگر سطح بیرونی مهم باشد از قالب ماده استفاده میشود و اگر سطح داخلی اهمیت داشته باشد از قالب نر.اگر کیفیت بالای سطح مورد نظر باشد، یک لایه از رزین دارای کاتالیزور روی قالب اسپری میشود و اجازه مییابد تا نیم پخت شود. این لایه رزینی ژل کوت نامیده میشود و یک لایه محافظ غیر قابل نفوذ روی الیاف تشکیل میدهد. رزینهای ژل کوت برای اینکار فرموله میشوند تا منعطف بوده، در برابرتاول وتخریب مقاوم باشند.سطح دیگر کامپوزیت معمولا زبر میباشد ولی با بکار گیری یک سلفون یا فیلمی از جنس پلی وینیل الکل یا مواد مشابه، کمی با کیفیت تر میشود.
روش پیش آغشته میتواند به عنوان ادامه روش لایه گذاری دستی در نظر گرفته شود. در این فرایند الیاف با رزین فرمول شده آغشته میشود. تقویت کننده معمولا بصورت نوارهای تک جهته از الیاف یا پارچه بافته شده میباشد و به منظور سهولت حمل و نقل و انبار، نیم پخت میشوند. پیش آغشته نیم پخت، چرم مانند است و کمی چسبنده، بنابراین لایهها روی شکلهای پیچیده سر نمیخورند و میتوانند شکل برجستگیهای قالب را به خود بگیرند و در نتیجه شکلهای پیچیده به دقت قابل قالبگیری میباشند.