نارسایی پیشرفته کلیه یا ESRD از مسایل جدی و رو به رشد حوزه سلامت در جامعه است که نیاز به افزایش ارایه خدمات مناسب به بیماران مبتلا را مطرح مینماید. انجام مداخلات پزشکی در مراحل ابتدایی نارسایی مزمن کلیوی، پیشرفت بیماری را به تاخیر میاندازد و باعث کاهش موارد مرگ و میر میگردد. نوع درمان انتخاب شده نیز بر روند پیشرفت و کیفیت زندگی آنها موثر است و پیشنهاد میشود براساس شرایط خاص هر بیمار، درمان به طور جداگانه در نظر گرفته شود تا بتوان از حداکثر فواید مداخلات و درمانهای موجود استفاده نمود.
صفاقی، یکی از روشهای درمان در نارسایی کلیه است که به دلیل تکنیک ساده و بسیار موثر آن، انتخاب اول دیالیز در منزل به شما ر میرود. این روش از دو دهه پیش، رواج فزایندهای یافته که یکی از دلایل اصلی آن، سهولت کاربرد و مناسب بودن و قیمت پایین آن است. از سویی به دلیل خاصیت مداوم و پیوسته آن، وضعیت بیوشیمی و حجم مایعات بیمار، ثابت است که همین وضعیت انعطافپذیر، آن را به انتخاب اول بیماران تبدیل نموده است.
کاربردهای دیالیز صفاقی
اهداف دیالیز صفاقی، کمک به دفع مواد سمی و زاید متابولیک بدن و برگشت تعادل مایعات و الکترولیتهای بدن به حالت طبیعی خود است. بیمارانی که قادر به تحمل همودیالیز یا پیوند کلیه نمیباشند، افرادی که نسبت به تغییرات سریع مایعات و الکترولیتها حساساند، بیمارانی که همزمان مبتلا به دیابت یا بیماری قلبیعروقی نیز هستند یا کسانی که به هر علتی استفاده از هپارین سیستمیک در آنها ممنوعیت دارد، بهترین و بیشترین بهره را از دیالیز صفاقی خواهند برد. علاوه بر این برای نگهداشتن ترکیب طبیعی الکترولیتهای خارج سلولی، تجویز دیالیز صفاقی مداوم توصیه میشود.
از دیگر مزایای این روش میتوان به
1) جلوگیری از پیدایش اورمی به دلیل دستیابی به زدودن کافی مواد ازوتمی
2) پیشگیری از افزایش پیشرونده حجم خارج سلولی به وسیله اولترافیلتراسیون کافی صفاقی
3) حفظ عملکرد کلیوی باقی مانده
4) جلوگیری از بدتر شدن ساختمان غشای صفاقی و عملکرد آن.