ارتعاشات مکانیکی رشته حفاری

رشته حفاری تحت تاثیر نیروهای دینامیکی بسیار پیچیده ای قرار دارد که وجود آنها باعث ایجاد تنشهای متفاوتی شده ، شکست رشته را به دنبال دارد . دوران رشته حفاری آنچنانکه در سطح مشاهده می شود ، در درون چاه به حرکاتی پیچیده تبدیل می شود که به متغیرهای زیادی وابسته است .

امروزه این نظر که دینامیک رشته حفاری نقش بسزایی در کاهش راندمان و افزایش هزینه حفاری دارد ، به صورت گسترده ایی در صنعت حفاری چاه های نفت و گاز پذیرفته شده است .

نیروهای دینامیکی باعث بروز ارتعاشات در رشته حفاری می شود . ارتعاشات ممکن است بوضوح قابل مشاهده باشد، مانند بالا جستن رشته (Jumping) و یا ممکن است پنهان بوده و فقط هنگامیکه باعث شکست ابزارهای حفاری شد ، قابل مشاهده گردد ، در هر صورت ارتعاشات هزینه های زیادی را برای حفاری ایجاد می کند . تخمین زده شده که خسارات ناشی از ارتعاشات رشته تا حدود 10% کل هزینه های حفاری است ، هزینه های ناشی از شکست رشته در اثر ارتعاشات به عبارت زیرند :

- زمان از دست رفته ناشی از توقف عملیات حفاری جهت پیدا نمودن شکستگی

- عملیات گرفتن و بالا آوردن مانده (Fishing ) ،‌گفته شده هزینه ناشی از شکست (Twist off) 10 برابر شوییدگی (Wash out) است .

- کاهش سرعت حفاری به دلیل ارتعاشات

- افزایش مصرف مته

- کیفیت پایین حفره و در برخی موارد از بین رفتن چاه

منابع اصلی ایجاد ارتعاشاتا در رشته حفاری به عبارت زیرنند :‌

- سرعت دورانی مته :عامل اصلی ایجاد ارتعاشات ، سرعت دورانی مته است . در صورتیکه سرعت دورانی مته با فرکانس طبیعی رشته برابر باشد و ارتعاشات در این شرایط میرا نشود ، رشته دچار تشدید شده و شکست اتفاق می افتد .

- اندرکنش مته / سازند : اثرات متقابل مته / سازند ، یکی دیگر از منابع تولید ارتعاشات می باشد ، برخورد دندانه های مته با سازند و عکس العمل سازند ،‌باعث ایجاد ارتعاشات در رشته می شود .

- پمپهای گل Mud PUMPS و اندرکنش پایدار کننده و سازند نیز از دیگر منابع تولید ارتعاشات 

 می باشند . 

 

 

ارتعاشات عبارت است از تبدیل مداوم انرژی جنبشی به پتانسیل و بلعکس هر گاه یک جسم در حالت استاتیکی پایدار باشد ، مقداری انرژی به آن دهیم ، انرژی پتانسیل در آن ذخیره شده و اگر رها شود ،‌انرژی به جنبشی تبدیل می شود.

 

همواره ارتعاشات حول وضعیت استاتیکی پایدار صورت می پذیرد .

                

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد